Cases
Wat is natuur-inclusief ondernemen? Ondernemen in en mét de natuur
De term duikt steeds vaker op. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de voordelen voor logiesondernemers? “In het begin kost het je een aantal logieseenheden, maar op termijn krijg je een veel vitaler bedrijf.”

Recreatie en natuur: oorspronkelijke bondgenoten
Een jaar of honderd geleden begonnen de campings in Nederland met het bieden van onderdak voor stadse mensen die wilden genieten van de pure natuur en de frisse lucht. In de loop der jaren groeiden die campings uit tot serieuze vakantieparken en resorts, met vele voorzieningen om het de gasten naar de zin te maken. Ondernemers werden professioneler en kregen steeds meer aandacht voor rendement. Dat kleine stukje bedrijf moest zo productief mogelijk worden geëxploiteerd. De gasten wilden vermaakt worden en de ondernemers boden graag alles wat nodig was voor een lang en plezierig verblijf op het bedrijf. Zo ontstond het recreatiebedrijf als eiland in de omliggende natuur. Liefst met een hoge heg of een hek eromheen, want de overheid vond dat recreatiebedrijven niet zichtbaar mochten zijn.
Mensen willen weer verbinding met de natuur
Zowel ondernemers als gasten zoeken nu weer meer de verbinding met de natuur. Niet massaal, maar zeker onder jongere generaties recreanten is wel duidelijk een trend te zien. Adviseur Merlijn Pietersma spreekt van het oude denken (focus op het bedrijf en efficiency) en het nieuwe denken, waarbij de verwevenheid van het bedrijf met de omgeving centraal staat. Die verwevenheid maakt het vervolgens mogelijk om een schitterend gastvrij bedrijf te runnen. Met een langer seizoen, andere formules en hogere marges, omdat je iets bijzonders te bieden hebt. Ondernemers die daarvoor hebben gekozen hebben op het moment de wind mee. Mensen zoeken juist nu – versterkt door de coronacrisis – de verbinding met de natuur vertelt Merlijn.
Terug vooruit
“De natuur krijgt een bonus en er komt ruimte voor recreatie”, zegt Merlijn, verwijzend naar voorbeelden als De Kennemer Duincampings, Huttopia of diverse Qurios-resorts. “De natuurlijke omgeving loopt eigenlijk over in het gastvrije bedrijf. Voor ondernemers die gaan herontwikkelen of uitbreiden is dit een mooi perspectief. In het begin kost het je een paar stacaravans of andere verhuureenheden, maar op termijn krijg je een veel vitaler bedrijf. Gewoon, omdat mensen graag willen recreëren in de natuur. In feite gaan we op deze manier weer ‘terug vooruit’ naar datgene wat onze recreatiebedrijven ooit bestaansrecht gaf”. Maar natuur-inclusief ondernemen is geen trucje, waarschuwt Merlijn. “Je moet er jaren voor uittrekken en het in alle details doorvoeren. Bijvoorbeeld ook in het meubilair van je accommodaties en de activiteiten die je aanbiedt op je bedrijf. Je moet het je als ondernemer en medewerkers eigen maken.”
Lees hier het hele artikel in RECREACTIE.
Onzeopdrachtgevers
Het belang van onze opdrachtgever is vaak groot. En de vraag is complex.
Met onze opdrachtgever vormen we een team. ZKA Strategy geeft richting.